Çocuklara Kodlamayı Öğreten Uygulama: Swift Playgrounds (Apple & Eğitim)
- Uzem Kariyer
- 9 Ara 2021
- 2 dakikada okunur
Apple, yeni iPad uygulaması Swift Playgrounds ile çocuklara kod yazmayı ve uygulama geliştirmeyi öğretmeyi hedefliyor. Eğitim alanında önemli adımlar atan Apple, şimdi de çocuklara erken yaşlarda kod yazabilme, algoritma üretebilme ve farklı problemleri çözme yeteneği kazandırmaya çalışıyor.

Swift Playgrounds nedir?
Apple bu sene WWDC’de sadece iOS, watchOS ve macOS tanıtmadı, bir de Swift Playgrounds’dan bahsetti. Swift Playgrounds’u yine işletim sistemleri gibi beta olarak yayınlayan Apple, iOS 10 ile birlikte 13 Eylül’de herkesin kullanımına sundu.
Swift Playgrounds uygulamasında adına “playground” (oyun alanı) denilen, yazılan kodun sonucunun anında görüntülenebildiği küçük programlar yaratılabiliyor.

Apple’ın çocuklara kodlamayı öğretmek ve sevdirmek için hayata geçirdiği bu uygulamada çok basit şekilde nasıl kod yazılacağı tane tane anlatılıyor. Hatta harf harf kod yazmak yerine minik kod parçalarını, kelimeleri veya fonksiyonları seçerek, birleştirerek bir şeyleri yaratabilmek mümkün oluyor.

Uygulamayı açtığımızda karşımıza Playgrounds içerisinde hangi konuda ders alabileceğimizi görüyor, seçimimizi yaparak ilgili konudaki dersleri görebiliyoruz.

Ders ekranı içerisinde, ekranın sol tarafında kısa bir anlatım ve yapmamız gerekenleri görürken, sağ tarafta ise “oyun alanımızı” görüyoruz.

Temel yapı şöyle: Oyun alanındaki “byte” adı verilen bir karakter ile dolaşarak değerli taşları topluyor ve bazı düğmeleri/anahtarları açıyoruz.

“İleri git” diyince karakterimiz ileri gidiyor veya “değerli taş topla” diyince bulunduğu kare içerisinde değerli taş varsa onu topluyor. Yani aslında “bir oyun gibi” ekranda adım adım ne yapması gerektiğini “kodlayarak” yaptırıyoruz.

Ancak her yeni derste yeni problemlerle karşılaşarak, bunu her hareketi tek tek yazmak yerine, “şöyle olursa böyle yap”, “şuraya kadar git, sonra bu varsa şunu yap”, “3 defa bunu yap, sonra yol biterse böyle yap” gibi koşullarla algoritmalarımızı oluşturmaya başlıyoruz.

Aşağıdaki videodan Swift Playgrounds’un iPad üzerinde nasıl çalıştığına da göz atabilirsiniz:
Playgrounds kökleri
Yetişkinler tarafından, tamamen çocuklar için üretilen bir uygulama olan Swift Playgrounds, çok özel bir uygulama. Hatta Apple mühendislerinin açıklamalarına göre uygulamanın kullanıcısı “12 yaşında, motive bir genç” olarak hayal edilmiş.
Apple diyor ki:
Herkesin dünyayı değiştirebilecek bir şey yaratabilme fırsatı olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden kodlamaya öğrenme, yazma ve öğretme anlamında yeni bir yaklaşım tasarladık.
Okullarda nasıl bir kullanımı olabiilir?
Swift Playgrounds’da kodumuzu yazarken herhangi bir zamanda dersi durdurabiliyor, yaptığımız işlemleri geri alabiliyor veya tüm dersi sıfırlayarak baştan başlayabiliyoruz. Bu da okullarda Swift Playgrounds’un öğrencilere kod yazmayı öğretmek için ideal bir araç olmasına yardımcı oluyor.

Ayrıca Apple’ın eğitim alanındaki desteği ile her öğrencinin ayrı bir iPad’i de olduğunu düşünürsek, öğrenciler kendi başlarına kolayca uygulamayı kullanabiliyor, diğer uygulamalar ve oyunlarda olduğu gibi parmaklarını aynı şekilde kullanarak, ekrana dokunarak algoritmalar üretebiliyorlar.
Ayrıca uygulamanın adında “Swift” olmasına rağmen, ne iOS ekranında, ne de içeriğinde Swift kelimesini göremiyoruz. Yani Apple özel olarak iOS, macOS gibi kendi işletim sistemlerinde kodlama yapmaya veya kendi geliştirdiği ve açık kaynaklı hale getirdiği Swift dilini zorlamıyor, öne çıkartmıyor, pazarlamıyor.
Ayrıca kendine özel bir klavye kullanan Playgrounds, hem kod yazmayı kolay hale getiriyor, hem de kod yazarken kullanılan bazı özel karakterleri de zorlanmadan yazmayı sağlıyor.
Üzücü diyebileceğim, ama şaşırmadığım bir konu ise Playgrounds’un sadece İngilizce olması. Türkçe dil desteği bulunmuyor, ve kısa zamanda olacağını da sanmıyorum. Ama bir yandan da bunun dil öğrenimi için de önemli bir fırsat olduğunu da söyleyebiliriz elbette.
Comments